i antichitate romano bizantina

Singura basilica crestina descoperita in incinta orasului antic Callatis (Mangalia, jud Constanta), asa numita basilica siriana (dupa tipul basilicilor din orientul apropiat) era, probabil, si sediu episcopal. De aici provin unele capiteluri de marmura decorate cu capete de berbec de inalta factura artistica (prbabil importate).

Orasul romana-bizantin Tropeaeum Traiani, comuna Adamclisi, judetul Constanta. Fondat de imparatul Traian, creste in importanta in vremea imparatilor Constantin si Justinian. Asa numita „basilica cu transept”, edificiu crestin din sec al V-lea. Desen bazat pe reconstituirea propusa de arhitect Monica Marginenu Carstoiu.

Tip de palisada simpla pe creasta unui val.

Orasul romana-bizantin Tropeaeum Traiani, comuna Adamclisi, judetul Constanta. Basilica de marmura, cel mai mare edificiu crestin din oras, probabil episcopia. Alaturi s-a aflat un baptisteriu. Desen bazat pe reconstituirea propusa de arhitect Monica Marginenu Carstoiu.

Tip de fortificatie din lemn cu val si sant. Reconstituirea basilicii episcopale de la Tomis (Constanta). Sapata in anii ’60 si apoi acoperita din nou din motive de urbanism (desi era un monument de mare valoare). S-au descoperit frumoase capiteluri si resturi de mozaic pavimentar din caramida. Sub altar era o cripta.

Reconstituirea portii nordice a cetatii Tomis-Constanta a carei temelii pline de gunoaie se fad si azi in zona falezei nordice. Secolul V.

Basilica crestina (secolul V-VI) descoperita in mijlocul satului Niculitel, judetul Tulcea. Sub altar s-a descoperit o constructie cubica (cripta) acoperita cu bolta in care s-au aflat scheletele (moastele) a patru martiri: Zoticos, Attalos, Kamasis, Filippos cat si resturi de oase de alti martiri nenumiti. Biserica ortdoxa romana i-a trecut in randul sfintilor cu nume romanizate. Moastele se afla la manastirea Cocos, in apropiere.

Cripta maryronului ne la Niculitel, judetul Tulcea.

Pacaiul lui Soare: Cetate bizantina de secol X, unica in peisajul arheologic romanesc. Situata pe o insula mare a Dunarii in apropierea orasului bulgar Silistra. Partial distrusa de apele fluviului. Aici debarcaderul ale carui temelii s-au conservat bine.

Reconstituirea turnului de poarta a cetatii bizantine de pe insula Pacuiul lui Soare. Sec al X-lea.

Valul mare de pamant ce traversa Dobrogea era pazit de-a lungul lui de 35 de fortificatii de pamant si una de piatra numite castre sau castella. Valurile dobrogene sunt puse in legatura cu existenta unei provincii (thema) bizantine in secolele VIII-X, in nordul si centrul Dobrogei.

Incercare de reconstituire a doua dintre valurile de aparare ce traversau Dobrogea in zona cea mai ingusta dintre Dunare si Marea Neagra. Sus, valul mare de pamant (inceputul secolului IX), jos valul de piatra (secolul X), in legatura cu care s-au deschis si carierele de creta de la Basarabi-Murfatlar (unde au fost sapate si celbrele bisericute rupestre).

Basarabi: Reconstituirea carierei si a ansamblului de bisericute sapate acolo in creta. Creta scoasa din cariera a fost folosita la constructia Valului Mare de piatra din Dobrogea. Aproximativ secolul al X-lea.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *