Afise

Reconstituirile istorice (de monumente de arhitectura, de costum etc.) realizate în scopul popularizarii istoriei într-un mod cât mai atragator dar si instructiv nu au avut traditie la noi în tara. S-au perpetuat peste ani (si continua si acum) niste stereotipuri de sorginte patriotarda care „educa” si formeaza în mintea oamenilor niste imagini care rareori au legatura cu trecutul. ART HISTORIA si-a propus sa mai reduca din acest handicap prin editarea unor postere ce înfatiseaza reconstituiri de orase, monumente sau costume antice si medievale. E doar un început. Reconstituirile de orase au fost toate un adevarat succes deoarece oamenii sunt sensibili la istoria propriei localitati.

În lucru:
-Reconstituirea centrului orasului Bucuresti la 1850

In proiect:
-Centrul Bucurestiului la 1895
-Cetatile sasesti din împrejurimile Sibiului
-Reconstituirea Orasului Bistrita

Afis 50/70 cm. Reconstituiri ale razboinicilor si cavalerilor de pe teritoriul Romaniei intre secolele XIII-XV. Sunt reprezentati cavalerii teutoni (au stat 12 ani in Tara Bârsei), un razboinic mongol (invazia tatara din 1242), un razboinic cuman din Moldova (vezi imaginea: 1medieval warriors detail.jpg ), cât si doi dintre primii voievozi ai Tarii Românesti: Radu cel Mare si Vladislav Vlaicu Basarab. Acesta din urma, desenat în costum civil, de curte, de influenta apuseana a fost reconstituit pe baza ramasitelor descoperite în mormântul sau descoperit în 1926 în Biserica Domneasca din Curtea de Arges. Toate aceste reconstituiri sunt o premiera în România si sunt rezultatul unor foarte amanuntite documentari. Recomandate scolilor ca material didactic.
Afis 50/70 cm. Reconstituiri ale razboinicilor si cavalerilor de pe teritoriul Romaniei (din secolul XV), bazate pe izvoare locale: picturi murale medievale, altare poliptice,artefacte descoperite în sapaturi arheologice sau obiecte aflate în muzee. Marea majoritate a surselor de inspiratie sunt gasite în Transilvania, motiv pentru care cele mai multe reconstituiri reprezinta ostasi si cavaleri ardeleni. Recomandate scolilor ca material didactic.
Detaliu al afisului „medieval warriors„.
Detaliu al afisului „medieval warriors”. Cavaleri maghiari din Transilvania a caror reconstituire se bazeaza pe frescele de secol XIV (reprezentand legenda Sf. Ladislau) aflate in unele biserici medievale din secuime.
Afis 50/70cm. Reconstituiri de costume militare ale razboinicilor de pe teritoriul României între 6000 î. Chr. si 400 d. Chr. Intre personaje sunt desenate artefacte reale aflate in muzeele din Romania. Aceste încercari de reconstituire pe baze stiintifice a aspectului unor razboinici din antichitatea României sunt o premiera la noi în tara. Recomandate scolilor ca material didactic.
Aspectul orasului Brasov (Kronstadt) la mijlocul secolul al XVIII-lea. Puternicele bastioane si centura dubla sau chiar tripla de ziduri din partea estica a cetatii au fost demolate pe la sfârsitul secolului XIX. Gravuri si fotografii de demult, alaturi de mai multe planuri vechi au stat la baza acestei reconstituiri în care brasovenii au redescoperit cum le arata orasul cu peste 200 de ani urma.
Afis 50/70 cm. Bisericile fortificate sasesti din podisul Tarii Bârsei prezentate în vedere aeriana cu prezentarea anumitor elemente disparute (turnuri, santuri cu apa, etc.), reconstituite pentru o mai buna întelegere a aspectului lor medieval. Afis completat cu o harta rutiera si text bilingv în româna si germana.
Afis 50/70 cm. Reconstituirea aspectului cetatii Clujului (Kolosvar; Clausenburg) cu cladirile si monumentele sale existente între anii 1750-1820. Aceasta recontituire a avut în spate o îndelungata documentare (multumiri istoricilor si arhitectilor clujeni) iar detaliilor din desen li s-a dat o deosebita importanta. Legenda trilingva: romana, maghiara, engleza.
Afis 50/70 cm. Reconstituirea foarte bine documentata a orasului Sibiu (Hermannstadt) la mijlocul secolului al XVII-lea, cand fortificatiile orasului erau completate cu întinse lacuri. Acest afis s-a bucurat de un deosebit success în rândul sibienilor si nu numai. Legenda în româna si germana.
Afis 50/70 cm. Harta desenata în stilul vechilor harti medievale cu localizarea tuturor localitatilor din sudul Transilvaniei unde se pastreaza monumente medievale sasesti. Mare parte din acest teritoriu a fost numit Pamântul craiesc (regesc) si a fost oferit de catre regele Ungariei primilor colonisti sasi pentru ca acestia sa contribuie la dezvoltarea economica a Transilvaniei si la apararea frontierelor sudice ale regatului. Pâna catre sfârsitul secolului XIX acest teritoriu a avut o independenta administrativa si juridica si o capitala proprie, Sibiu. Pe harta apar si limitele „scaunelor” sasesti, unitatile administrative ale Pamantului regesc.
Afis 50/70 cm. Cetatea si biserica evanghelica din Biertan, judetul Sibiu. Cea mai celebra biserica fortificata din Ardeal, aflata pe lista UNESCO înca din 1991. Posterul este tiparit pe ambele fete. Pe verso se afla un scurt istoric în patru limbi (româna, germana, engleza si maghiara) si numeroase fotografii ale obiectelor de arta din biserica.
Reconstituirea aspectului orasului Sighisoara la mijlocul secolului XVIII. În comparatie cu alte încercari de reconstituire ale Sighisoarei, acest desen prezinta nu numai cetatea ci si orasul de jos (partial demolat in anii ’80), prin mijlocul caruia curgea pârâul Saes. Acest cartier avea la rândul sau turnuri-porti în mijlocul ulitelor care dadeau spre Piata centrala.
Zona cu cele mai frumoase si mai bine conservate biserici fortificate medievale ale taranilor sasi. Valea Viilor, Mosna, Biertan sunt monumente intrate deja în patrimonial UNESCO. Alaturi de acestea veti putea descoperii ca aproape fiecare sat situat pe vaile laterale ale râului Târnava Mare are un monument medieval demn de a fii vizitat. Aceasta harta speram sa va fie un ghid util. Legenda în româna si germana si o mica harta rutiera a zonei.
Recontituirea orasului si cetatii bastionare de tip Vauban construita de austrieci la Timisoara dupa recucerirea orasului de la otomani în 1716. Cetatea a fost construita de-a lungul intregului secol XVIII, a suferit un asediu din partea revolutionarilor maghiari la 1848 si a fost demolata la sfarsitul secolului XIX si începutul secolului XX. Reconstituirea are ca sursa nenumaratele planuri de ansamblu cât si de detaliu ale fortificatiilor si cladirilor civile facute de inginerii imperiali în secolul XVIII.
Reconstituirea aspectului cetatii Timisoarei spre sfârsitul dominatiei otomane. De-a lungul întregului ev mediu Timisoara a avut mai mult fortificatii de lemn si pamânt si a fost înconjurata de mlastininile Begai si Timisului. Reconstituirea se bazeaza pe descrieri de epoca si unele planuri de epoca, în primul rând pe planul inginerului francez aflat in serviciul imperial, Perrette, care a desenat un plan detailat al cetatii imediat dupa cucerirea acesteia de catre trupele lui Eugeniu de Savoya (1716).

Reconstituirea centrului Bucurestilor intre anii 1847-1852. Afis 100/70cm si brosura-legenda explicativa. Aceasta reconstituire in vedere aeriana asupra centrului capitalei Tarii Romanesti in epoca domnitorilor Ghica si Bibescu a fost cel mai ambitios si in acelasi timp dificil dintre toate cele realizate pana acum. Putini sunt cei ce stiu ceva despre epoca acesta sau dinainte ei. Daca pentru Capitala interbelica exista informatii, interes si o anumita nostalgie, Bucurestii secolului 19 sau mai vechi sunt total necunoscuti de catre marele public. Putinele carti pe aceasta tema nu dau o imagine clara asupra a ceea ce afost capitala inaintea modernizarilor initiate sub Carol I (Regularizarea Dambovitei, taierea marilor bulevarde, cladirea palatelor administrative si demolarea a zeci de hanuri, conace biserici si manastiri).
Studiind aceasta lucrare si citind in paralel explicatiile din brosura-legenda (completata cu imagini de epoca) veti descoperii un Bucuresti fascinant, tributar inca aspectului medieval, cu conace boieresti si gradini, ulite comerciale inghesuite, hanuri ca niste cetati si puzderie de biserici si manastiri acolo unde azi e cu totul altceva construit. Si totusi la acea vreme capitala Principatului incepea sa se modernizeze. Deja majoritatea caselor bogate erau decorate in stilurile arhitectonice europene precum stilul neoclasic sau neogotic. In curand se vor construi doua mari edificii monumentale: Universitatea si Teatrul National (nu apar in desen).
Acest moment reprodus aici este ultimul in care capitala mai pastra inca vechea retea de strazi, ulite si parcele asa cum existau aproximativ si in vremea lui C. Brancoveanu.
Si poate, cititorul (si privitorul) dupa ce se va fii imbatat de nostalgie si istorie sa nu uite ca in prezent Bucurestii sufera poate cel mai mare traumatism de la epoca de aur incoace. Capitala noastra isi pierde sufletul si pitorescul in fata „marilor” investitori care demoleaza putinele case vechi care mai exista si toarna betoane pe spatiile verzi, atat de intinse odinioara. Sau casele batrane sunt lasate sa se darame singure!!. Case cu adevarat vechi, case de negustori si boiernasi, hanuri, etc. cum foarte putine mai exista azi, de pe doua dintre cele mai vechi artere ale orasului medieval – Calea Rahovei veche (Numita acum G.Georgescu) fosta Podu’ Calicilor si Calea Mosilor vechi fosta Ulita targului din afara sunt lasate intr-o paragina desavarsita fara nici un interes din partea primariilor. La fel si minunatul palc de case vechi de pe strada Baratiei, vechi de aproape 150 de ani sunt aproape o ruina.
Ministerul Culturii si Oficiul National al Monumentelor Istorice sunt sufocate de coruptie (in Capitala se invart sume fabulase), dezinteres, incompetenta si/sau o totala lipsa de dragoste pentru istorie si monumente. Putinii istorici, arhitecti sau istorici de arta seriosi sunt depasiti si demoralizati. De ce nu exista ONG-uri de tipul celor ecologiste care sa lupte pentru patrimoniul nostru????
Daca tai o padure mai exista o sansa ca aceasta sa se refaca. Daca demolezi o casa sau o lasi prada tiganilor si vremii ea nu va mai creste niciodata la loc. O casa, un palat vechi poarta in interiorul zidurilor ei toata istoria ce s-a desfasurat in jurul ei. Distruse, ne distrugem si putin din sufletul nostru, din bucuria de a trai, de a te plimba pe o straduta patriarhala de demult…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *