A fresce gotic

01_homorod_jesus_mic
Homorod, judetul Brasov, biserica evanghelica saseasca. Rest de pictura murala de pe conca absidei altarului. In jurul anului 1300. Cele mai vechi resturi de pictura gotica din Transilvania. Tema: Iisus in glorie (Majestas Domini), stand pe un curcubeu intr-o mandorla de lumina, inconjurat de simbolurile celor 4 evanghelisti.
02_laszlo_1_mugeni_mic
Mugeni, judetul Harghita, biserica reformata. Scena din ansamblul de pictura, cel mai vechi existent aici, pictat catre 1350. Secventa din legenda Sf. Ladislau. Detaliu din scena plecarii la batalie a Sf. Ladislau. (vezi si urmatoarele imagini)
Mugeni, judetul Harghita, biserica reformata. Scena din ansamblul de pictura, cel mai vechi existent aici, pictat catre 1350. Secventa din legenda Sf. Ladislau. Sfantul rege Ladislau al Ungariei pleaca la lupta impotriva cumanilor.
Mugeni, judetul Harghita, biserica reformata. Scena din ansamblul de pictura cel mai vechi existent aici, pictat catre 1350. Secventa din legenda Sf. Ladislau. Batalia de la Chirales, impotriva cumanilor. Imagine „restaurata” digital.
Mugeni, judetul Harghita, biserica reformata. Scena din ansamblul de pictura, cel mai vechi existent aici, pictat catre 1350. Secventa din legenda Sf. Ladislau.
Malancrav, judetul Mures, biserica evanghelica. Pictura murala de pe peretele nordic al navei. A doua jumatate a secolului al XIV-lea. Ucidera pruncilor.
Malancrav, judetul Mures, biserica evanghelica. Pictura murala de pe peretele nordic al navei (biserica are doua ansambluri de pictura, din doua epoci diferite; cea de aici este din ansamblul cel mai vechi). A doua jumatate a secolului al XIV-lea.  Prinderea lui Iisus.
Ghelinta, judetul Covasna, biserica romano-catolica, 1330. In registrul superior, scene din legenda Sf. Ladislau (uciderea cumanului cu ajutorul fecioarei rapite) iar in cel inferior scene din ciclul cristologic (Flagelarea si rastignirea lui Christos). Una dintre cele mai vechi si mai bine pastrate ansambluri de pictura gotica din Transilvania.
Ghelinta, judetul Covasna, biserica romano-catolica. Detaliu din ansamblul mural datand din 1330. Crucificarea.
Ghelinta, judetul Covasna, biserica romano-catolica, 1330. Cina cea de taina.
Strei, judetul Hunedoara, biserica ortodoxa. Biserica ctitorita de cnejii romani din Tara Hategului catre sfarsitul secolului al XIII-lea. Pictura gotica de influenta italo-dalmata, ctitor probabil al picturii fiind Cneazul Petru, iar pictor fiind un anume Iovan (dalmat-sloven, croat?). 1370-1380. Ansamblul picturii de pe absida altarului. Iisus in Mandorla, apostoli si scena „Vir dolorum” – Christos in mormant aratandu-si ranile (sub fereastra).
Strei, judetul Hunedoara, biserica ortodoxa. Biserica ctitorita de cnejii romanii din Tara Hategului. Pictura gotica de influenta italo-dalmata. Apostoli.
Strei, judetul Hunedoara, biserica ortodoxa. 1370-1380. Nasterea lui Iisus.
Santana-de-Mures, localitate din suburbia orasului Targu Mures, judetul Mures. Biserica reformata. Ana intreita cu fericitele neamuri. (detaliu – Maria Salome si inger).
Santana-de-Mures, localitate din suburbia orasului Targu Mures, judetul Mures. Biserica reformata. Sfarsit de sec al XIV-lea. Sfantul Petru.
Boian, judetul Sibiu, Biserica evanghelica saseasca. Fresca din prima jumatate a secolului al XV-lea. Cei zece mii de martiri.
Nemsa, judetul Sibiu. Biserica evanghelica. Secolul al XV-lea. Batjocorirea lui Christos.
Darjiu, judetul Harghita, biserica unitariana. Pictura murala (fragment). 1411 Tema: Convertirea Sf. Pavel (Drumul spre Damasc).
Extraordinara aceasta pictura in care se presupune ca si-a pictat (nu fara oarecare ostentatie) autoportretul insusi artistul, maestrul Paul din Ung (cel cu barba) cu atat mai mult cu cat e vorba de scena dedicata sfantului al carui nume il poarta (Sf Pavel-Paul este cel cazut in fata cailor). Pe flamura rosie de deasupra, pictata cu minuscule gotice, citim o incantatoatre declaratie de dragoste lumeasca: „aceasta lucrare a pictat-o si a pregatit-o mesterul Paul, fiul lui Stefan din Ung, AD 1411. Scriam si aveam in minte o fata frumoasa” („scripto scribebat et pulc( h )ram puella( m ) i( n ) mente tenebat.)
Darjiu, judetul Harghita, biserica unitariana. Pictura murala (fragment). 1411. Lupta regelui Ladislau cu hanul cuman.Detalii legate de legenda  Sf. Ladislau si raspandirea acesteia ca tema in pictura.
Darjiu, judetul Harghita, biserica unitariana. Pictura murala. 1411
Malancrav judetul Mures, biserica evanghelica. Pictura din cor si absida pictata catre 1400. Ansamblu mural foarte bine conservat, in stilul goticului international. Bolta corului.
Malancrav judetul Mures, biserica evanghelica. Pictura din cor si absida pictata catre 1400. Detaliu de pe bolta corului. Nasterea lui Iisus.
Malancrav, judetul Mures, biserica evanghelica. Pictura din cor si absida pictata catre 1400. Detaliu. Iuda primind argintii tradarii.
Vlaha, judetul Cluj, Biserica romano-catolica. Fragmente conservate pe peretele de rasarit al absidei altarului. Scena Vir Dolorum” si „Mandylonul” (Naframa Veronicai). Databile catre 1380.
Vlaha, judetul Cluj, Biserica romano catolica. Fragmente conservate pe peretele de rasarit al absidei altarului.Rastignirea. Catre 1380.
Mugeni, judetul Harghita, biserica reformata. Detaliu din „Judecata de apoi” pictata catre 1400 sub registrul pictat cu peste 50 de ani in urma. Grup de apostoli.
Panoul central al altarului poliptic al bisericii din Malancrav (detaliu). A doua jumatate a secolului al XV-lea. Ctitor.
Altarul poliptic al  bisericii evanghelice din Malancrav. A doua jumatate a secolului al XV-lea. Altarul cu „aripile” inchise si imaginile arhanghelului Mihail si al Sf. Gheorghe.
Panoul central al altarului poliptic al bisericii din Malancrav (detaliu). Fecioara Maria cu pruncul, inconjurata de ingeri (tema Magnificat). A doua jumatate a secolului al XV-lea. „Echilibrata si maiestuasa, compozitia Magnificat este de o nobila frumusete: Maria a fost infatisata ca imparateasa incoronata si cu o ampla mantie brodata cu flori de aur” – Vasile Dragut, Arta gotica in Romania.
Cincu, judetul Brasov, biserica evanghelica. Predela (partea de jos a unui altar – poliptic sau nu) altarului. Provine de la biserica evanghelica din Mosna de unde fusese cumparata in trecutul indepartat si nu face parte din altarul propriu zis. Adoua jumatate a sec al XV-lea. Fecioara Maria.
Cincu, judetul Brasov. Biserica evanghelica. Predela. Iisus -vir dolorum – intre Maria si apostolul Ioan (detaliu)
Malancrav, judetul Mures, biserica evanghelica. Sf Gheorghe ucigand balaurul. Catre 1400.

Capela funerara a bisericii-cetate din Harman. Vedere cu picturile murale partial acoperite de var. Fotografie din 1993, dinaintea inceperii restaurarii.
Aceasta capela de o mare valoare artistica, datorita ansamblului de fresce, se afla de ani de zile intr-o stare de semi-ruina datorita inceperii restaurarii* frescei si turnului-capela, lucrare nefinalizata nici acum (restaurarea cladirii medievale prin abuzul de betoane nu prea e o varianta fericita!). De neinteles cum nu se gasesc de atatia ani fonduri pt finalizarea lucrarilor, in conditiile in care la Directia Monumentelor din Brasov se afla unul dintre cei mai buni istorici de arta specializati pe studiul picturii murale gotice – doamna Dana Jenei.

*Descoperirea sub tencuiala a unor importante fragmente de pictura, cu un colorit viu, nealterat de timp este laudabila, dar conservarea si restaurarea sitului intarzie ingrijorator de mult!!!

Harman, biserica-cetate evanghelica, judetul Brasov. Detaliu de fresca reprezentand Regii Magi (din scena Nasterii lui Iisus – pe peretele sudic). Fragment descoperit recent de sub stratul de tencuiala cu care a fost acoperit in sec al XVI-lea. Ansamblu realizat probabil catre 1460-1470.

Harman, capela, detaliu din scena Rastignirii – centurionul. Foarte interesant acest detaliu deaorece este redat cu mare detaliu un cavaler in armura tipica pentru sfarsitul de secol XV din aceasta parte a Europei.

Biserica evanghelica din Drauseni, judetul Brasov. Legenda sfintei Ecaterina. Fragment din ansamblul mural datat cu aproximatie in ultimul sfert al secolului al XIV-lea.
Biserica e un valoros monument romanic fortificat in secolul al XV-lea. Restaurarea inceputa in anii ’90 si niciodata terminata a deteriorat grav monumentul.

Biserica evanghelica de la Sanpetru, judetul Brasov. Fragment din fresca („Alegoria Caritatii”) ce impodobeste capela aflata in coltul nord-estic al fortificatiei ce inconjoara biserica. Recent restaurata si deschisa publicului, pictura este datata de istoricii de arta la sfarsitul secolului al XIV-lea.

Malancrav, biserica evanghelica, judetul Sibiu. Scenele pictate pe peretii nordici ai corului (Patimile lui Iisus).

Biserica evanghelica din Nemsa, judetul Sibiu. Mica bisericuta din Nemsa pastreaza in cor (singura parte originala a vechii biserici gotice; nava bisericii fiind reconstruita in secolul al XVIII-lea) sase panouri pictate datate ca fiind din secolul XV.

Biserica evanghelica de la Darlos, judetul Sibiu. Atat fragmentele de pictura scoase de sub tencuiala in interior, cat si cele pictate la exterior (!!) i-au facut pe istorici sa atribuie fara indoiala aceste fresce unui mester de traditie bizantina, probabil un moldovean, caz nemaintalnit la o biserica (la acea vreme) catolica. Stilul e foarte asemanator cu picturile moldovenesti din vremea lui Stefan cel Mare si Petru Rares. Aici e reprodus portretul unuia dintre cei trei regi sfinti ai Ungariei.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *