A arta saseasca

Jidvei: germ. SEIDEN. Mecanismul orologiului bisericii evnghelice.

Pelisor: Zidul de caramida dotat cu guri de aruncare verticala (mashicoulis) ce inconjoara mica biserica evanghelica din Pelisor, jud Sibiu.

Prejmer interior: Interiorul bisericii evanghelice din Prejmer, jud. Brasov. Vedere catre altarul poliptic (inceputul sec XV).

Radeln door: Frumoasa usa a sacristiei din interiorul bisericii sasesti din Roades.

ROADES: germ. RADELN.

SEBES: germ. MULLBACH.

Seica Mica: Biserica evanghelica si cetatea din Seica Mica, jud Sibiu. Una dintre cele mai puternice biserici fortificate din zona Tarnavei Mari. Aici se poate vedea un interesat exemplu de fortificare a intrarii in biserica prin construirea unei curti-barbacane pe fatada vestica a bisericii.

Locul unde s-a aflat timp de sute de ani frumoasa cristelnita reprodusa mai sus si furata in ultimii ani.

Selistat: Biserica fortificata din Selistat, jud Brasov. In acest sat izolat undeva in podisul Hartibaciului se afla o interesanta biserica, puternic fortificata. Deasupra corului au fost ridicate 2 etaje dotate cu guri de tragere si galerie de lemn. Aspectul masiv si greoi, folosirea lemnului si zidaria aparenta ii dau acestei biserici un aer interesant si arhaic, asemanator cu biserica din Bradeni.

SLIMNIC: germ. STOLZENBURG.

Turn Petresti: Turnul fostei biserici din Petresti in apropiere de Sebes Alba, jud Alba.

Ruinele turnului clopotnita din Petresti se afla astazi in mijlocul cimitirului evanghelic, fosta curte a bisericii medievale de stil romanic. De jur imprejur s-a pastrat si curtina (zidul) de piatra care inconjura odinioara biserica. Satul a dat numele cunoscutei culturi neolitice cu a sa faimoasa ceramica pictata.

VISCRI: germ. DEUTSCHWEISSKIRCH.

Waldhuten Valchid: Biserica fortificata din Valchid (Waldhütten), jud. Sibiu. Biserica sala gotica cu interiorul modificat. Cetatea a avut initial 5 turnuri din care se mai pastreaza doar 4.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *